Danny De Cauwer (DDC Constructions): “Keuze voor Gyproc® Recycling Service was evident”

Danny De Cauwer (DDC Constructions): “Keuze voor Gyproc® Recycling Service was evident”

 Gyproc Recycling Service DDC Constructions

Copyright: Fotostudio Kwinten 

Met de Gyproc® Recycling Service geeft Gyproc®, onderdeel van de Franse groep Saint-Gobain, zijn gipsplaten een nieuw leven. En niet slechts één keer: het recyclageproces kan ettelijke keren worden herhaald zonder dat dat het gips en dus de gipsplaten aan kwaliteit verliezen. Zo beperkt Gyproc® de noodzaak aan nieuwe grondstoffen en vermindert het zijn CO2-uitstoot aanzienlijk – recycleren is minder milieubelastend dan produceren met primaire grondstoffen en gipsafval verbranden.
 

Als lid van het ProTeam van Gyproc®, een selecte groep van erkende Gyproc® plaatsers die regelmatig ondersteuning genieten van Gyproc® en waar het bedrijf innovatieve toepassingen bij test, was DDC Constructions uit Bornem, gespecialiseerd in werken met  Gyproc® in alle mogelijke – ook ronde! –  vormen, een van de eerste algemene afwerkingsbedrijven om van de recyclagedienst gebruik te maken. “Met de leden van het ProTeam had Gyproc® op regelmatige basis gesprekken over het afvalprobleem, waaruit de Gyproc® Recycling Service uiteindelijk ontstaan is”, begint Danny De Cauwer, zaakvoerder van het algemene afwerkingsbedrijf te vertellen.

De dienst kost ons niet meer dan de klassieke afvalverwerkingstrajecten én we krijgen de absolute garantie dat de afgedankte gipsplaten een tweede leven krijgen. Er gebruik van maken was dan ook een evidente keuze. Voor Gyproc® zelf maakt de dienst deel uit van een breder duurzaamheidsverhaal.

Interessant voor projecten met duurzaamheidsambitie

“Een andere voordeel is het feit dat bij bouwprojecten met een duurzaamheidsambitie – een certificering als BREEAM, LEED … – afvalmanagement een belangrijk topic vormt. De recyclage van bouwafval wordt bij dergelijke projecten extra gewaardeerd in de eindscore. Net zoals het gebruik van duurzame producten trouwens, die Gyproc® – onder meer door de recyclagedienst –  met zijn Cradle to Cradle gipskartonplaten biedt.

De Cauwer legt uit hoe alles precies in zijn werk gaat. “Wij huren van Gyproc® een 20 m³ grote container. Die staat in ons magazijn en daarin sorteren we al ons gipsafval, in ons geval vooral snijafval van hier in het magazijn of op werven en nu en dan wat Gyproc® gipsplaten afkomstig van afbraakwerken, in plaats van dat bij het gemengde afval te gooien. Die container wordt minstens om de drie maanden of op afroep gewisseld voor een lege, waarna Gyproc® zorgt voor de verwerking. Eenvoudiger kan haast niet.”

Geen verbeterpunten

Op de vraag of bepaalde aspecten van de Gyproc® Recycling Service voor verbetering vatbaar zijn, antwoordt De Cauwer resoluut nee. “Het zou wel eenvoudiger werken als we in plaats van enkel op onze bedrijfssite ook een container konden plaatsen op grote werven. Gyproc® kan daarvoor zorgen, maar dan kunnen andere mensen er ook allerlei ander afval insmijten en dat willen we graag vermijden. Dat is dus een bewuste keuze van ons en daar kan Gyproc® niets aan doen.”

“We zouden bij onze klanten trouwens ook wat meer reclame mogen maken voor de dienst, zodat die weten hoe milieubewust wij dankzij Gyproc® kunnen werken. We zijn inmiddels zo vertrouwd met de dienst, dat we soms vergeten hoe uniek hij is”, besluit hij.

 

Wie gebruik wil maken van de dienst kan via deze link (https://discover.gyproc.be/recycling-service/aanvraag) een aanvraag indien.

 

 Gyproc Recycling Service DDC Constructions

Copyright: Fotostudio Kwinten