© New West Gypsum Recycling - Kim Geens
Bij Saint-Gobain willen we niet alleen ons product duurzamer maken, ook het productieproces willen we meer en meer vergroenen. Daarom zetten we al sinds 2012 in op transport van gipsmaterialen via het water, naar onder andere Amsterdam en Spanje.
Sinds dit jaar gaan we nog een stapje verder: we startten in samenwerking met Imog, New West Gypsum Recycling, Multimodaal.Vlaanderen en Rebel een pilootproject op om nog meer vrachtwagens van de weg te halen. We zetten nu volop in op transport via het water. De site van intercommunale Imog in Moen (West-Vlaanderen) doet dienst als het eerste regionaal inzamelpunt voor afgedankte gipsplaten. Zowel particulieren als professionelen kunnen hun gipsafval hier achterlaten. Alles wordt verzameld om daarna via de binnenvaart naar de site van Saint-Gobain in Kallo te vervoeren, waar het gerecycleerd wordt door New West Gypsum Recycling en het zo opnieuw onze productieketen terecht komt. Het eerste volle schip vertrok alvast eind november richting de haven.
Meebouwen aan de modal shift
Dankzij dit project draagt Saint-Gobain haar steentje bij tot de modal shift. De modal shift houdt in dat transport via de weg verschoven wordt naar andere vervoersmodi, zoals een schip via de binnenvaart. We zullen dankzij vervoer via de binnevaart veel containertransporten van de weg kunnen halen. Een schip kan in één keer 400 ton herbruikbaar gips vervoeren, het equivalent van ongeveer 16 vrachtwagens van 24 ton. Bij succes van het pilootproject, zou het gaan om ongeveer 30.000 ton gipsafval. Dat vertaalt zich in meer dan 1.000 ritten met vrachtwagens die vervangen worden door transport over water.
Ambitie om uit te breiden
Met dit project kunnen we het verschil maken, daar geloven we echt in. We willen op termijn, samen met onze partners, het pilootproject dan ook uitbreiden doorheen België. Zo willen we iedereen doorheen België de kans geven om zijn afgedankte gipsplaten binnen te brengen, zodat we die ook kunnen recycleren. Onze ambitie reikt zelfs nog verder: de Benelux is de volgende stap. Zo maken we de afvalberg kleiner en gaan we volop voor een duurzame toekomst.
Benieuwd hoe het pilootproject in zijn werk gaat? Bekijk dan zeker onderstaande video.