In 2007 ben ik begonnen bij Gyproc®, eerst als Maintenance Manager, nu als Engineering Manager. In deze functie werk ik aan de planning en uitwerking van projecten. Zo heb ik enkele jaren geleden meegewerkt aan de omschakeling van DSG-gips naar natuurgips, een project waar we met het team een voorbeeld waren binnen de Saint-Gobain groep.
Daarnaast ben ik op persoonlijk vlak al jaren geïnteresseerd in energie en tuinieren. Binnen Gyproc® krijg ik de mogelijkheid om met die interesses professioneel aan de slag te gaan. Energie en duurzaamheid vormen de hoeksteen binnen de purpose van Saint-Gobain ‘Making the world a better home’ en ik ben heel trots op de verschillende projecten die we binnen die purpose al gerealiseerd hebben.
Een voorbeeld van zo’n project is de warmtekrachtkoppeling, die zowel warmte als elektriciteit kan generen, waar we bij Gyproc®mee werken. Dit is een stuk efficiënter dan apart warmte en apart elektriciteit op te wekken. Apart halen die, afhankelijk van de technologie, respectievelijk een rendement van 90% en 35%. Door beide te combineren in een warmtekrachtkoppeling halen we een rendement van 75-80%. Binnen de 70 fabrieken van de groep Saint-Gobain spelen we hier met onze Belgische fabriek een voortrekkersrol in. Dat geeft wel een trots gevoel om met zo’n machine te kunnen werken.
Een tweede project waar ik nu me volledig op toeleg is het MTO-project, ofwel Make To Order. Een klant geeft specifieke afmetingen van de ruimte of plaatsen voor stopcontacten door en op basis daarvan maken we een specifiek pakket met producten. Met ondersteuning van software worden de juiste materialen voor deze pakketten geselecteerd en op maat gemaakt. Voor Gyproc® is het cruciaal om materialen zo efficiënt mogelijk te gebruiken, zonder afval. Door alles op maat te maken, dragen we met deze MTO-machine ons steentje bij. Bovendien kan een handige doe-het-zelver op basis van een duidelijk stappenplan en eenvoudige handelingen een project van A tot Z tot een goed einde brengen. Ook professionals zien de voordelen van maatwerk en kunnen dankzij de MTO-machine heel wat tijdswinst boeken.
Een project als MTO kan enkel gerealiseerd worden door een sterk team waarin elke expert zijn steentje bijdraagt. Elk van onze producten, de software en het gebruik van de machine zelf vragen een heel specifieke kennis van verschillende collega’s. Het is fijn om met een enthousiast team te overleggen over de verschillende puzzelstukjes zoals materiaal, energie, duurzaamheid, software of het proces. Als we er zoals bij de MTO-machine in slagen om die mooi in elkaar te laten passen, ben ik heel trots op het resultaat. We hebben onlangs het project van MTO voorgesteld en als dat dan positief onthaald wordt, voel je toch wel echt die euforie bij jezelf en het hele team, en dat is waar we het voor doen!