Cradle-to-cradle

Cradle-to-cradle

Cradle-to-cradle is de ultieme vorm van duurzaam materialenbeheer. Volgens het Cradle-to-Cradle principe moeten alle grondstoffen die je gebruikt, volledig gerecycleerd kunnen worden zonder hun kwaliteit te verliezen. Gips is daar de perfecte grondstof voor.

Dat is minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Bij hout, bijvoorbeeld, kan dat niet. Je kan een mooie massief houten tafel wel recycleren tot houtsnippers en MDF, maar van houtsnippers kan je als het ware geen massief houten tafel meer maken. Gerecycleerd hout verliest dus onvermijdelijk zijn waarde. Daarbij moet je bomen blijven aanplanten om houtproducten te kunnen maken. Op lange termijn vraagt deze manier van produceren heel veel van onze planeet.

Bij gips is het een ander verhaal. Vanuit de Cradle-to-Cradle-filosofie gingen we in 2009 de uitdaging aan om onze gipskartonplaten oneindig recycleerbaar te maken. Dat is gelukt: we hebben ervoor gezorgd dat gesloopte Gyproc® platen en ander zuiver gipsafval kunnen worden verwerkt tot nieuwe Gyproc® platen - zonder kwaliteitsverlies! Vandaag  bestaan onze standaard platen voor 20% uit gerecycleerd materiaal, en werken we stelselmatig aan het verhogen van dat aandeel.

Cradle-to-cradle is de ultieme vorm van duurzaam materialenbeheer.