Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor Gyproc®?

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor Gyproc®?

De Saint-Gobain Groep, waar Gyproc® deel van uitmaakt, heeft de ambitie uitgesproken om in 2050 koolstofneutraal te zijn en wereldwijd marktleider te worden op het gebied van licht en duurzaam bouwen. Bij Gyproc® krijgt het thema duurzaamheid dan ook de volledige aandacht. De klimaatdoelstellingen van 2050 leven volop binnen ons bedrijf en staan bovenaan de agenda.

Er is dan ook een duidelijk doel voor de bouwsector: een energieneutraal gebouwenpatrimonium uitbouwen tegen 2050. Een heuse uitdaging ook in ons land, zeker als je weet dat er om dit te bereiken in België 160.000 woningen per jaar gerenoveerd moeten worden!

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?

In zijn openingstoespraak op de COP27 klimaatconferentie eind 2022, beschreef António Guterres klimaatverandering als "de bepalende kwestie van onze tijd, de centrale uitdaging van onze eeuw.” Deze uitdaging is des te groter gezien de demografische groei en verstedelijking blijft versnellen: tegen 2030 zullen we waarschijnlijk 2,5 miljard meer stadsbewoners hebben.

De rol van de bouwsector

Om de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we streven naar koolstofneutraliteit. De bouwsector heeft daarbij een zeer belangrijke rol te spelen, want laten we niet vergeten dat de volledige sector 37% van de globale CO2-uitstoot produceert.

Er moet dus snel en op grote schaal op duurzaam bouwen worden overgeschakeld door:

  • De uitstoot van broeikasgassen in de bouw drastisch en permanent te verminderen
  • Niet-hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen te beschermen en te behouden
  • Energie te besparen
  • Fatsoenlijke, comfortabele huisvesting voor iedereen bieden.

 
In Vlaanderen werden deze ambities omgezet in het Renovatiepact 2050, een ambitieus plan dat elk huis en appartement even energiezuinig wil maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning.

Comfort, gezondheid én duurzaamheid

Gelukkig merken we een groeiende sense of urgency over de aanpak van de klimaatopwarming. De renovatiebeweging van gebouwen komt daardoor ook in een stroomversnelling. Maar er zijn nog een pak uitdagingen. Meer dan 80 % van de gebouwen die er in 2050 zullen staan, staan er vandaag al. Dat bouwbestand renoveren om het CO2-neutraal te krijgen, is een enorme opgave. Wij willen als Gyproc® aan die uitdaging ons steentje bijdragen.

Wij zijn ervan overtuigd dat we de mensen alleen maar kunnen overtuigen om duurzaam te bouwen als we hun woningen ook gezonder en comfortabeler maken. Daarom staan bij onze innovaties telkens comfort, gezondheid én duurzaamheid centraal.

Lees meer over de duurzaamheidsambities van Gyproc® in ons purpose report