Kinderwerking Fabota bouwt

Kinderwerking Fabota is een deelwerking van buurtwerk ’t Lampeke in Leuven. De kinderwerking heeft haar werking in de Riddersstraat 33, 3000 Leuven. Er wordt gewerkt met kinderen (kleuter- en lagere school) en hun ouders uit de Ridderbuurt. Er is een breed aanbod van spel, diverse activiteiten en huiswerkbegeleiding. Dit na de schooluren, op woensdagnamiddag en tijdens de schoolvakanties. Daarnaast zijn er diverse projecten gewerkt: circus, percussie, fietsen, tuinieren ... Er is veel aandacht voor onderwijs en een sterke samenwerking met de buurtscholen. Fabota is ook een gezinsgerichte werking. Ook ouders hebben hier een duidelijke plek: ze worden binnen de werking ondersteund en betrokken via oudergroepen, gezins- en buurtgerichte activiteiten.

Van breigoed naar kinderspel

Kinderwerking Fabota maakt gebruik van twee gebouwen (het oude gebouw en de loods), een binnenplein en een speeltuin met volkstuintjes. Deze Fabota-site ligt een beetje verborgen, in een stille oase, achter sociale appartementen op de hoek van de Brusselse en de Riddersstraat. Vroeger was dit een breiwol- en ondergoedfabriek Fabota (inderdaad, dezelfde naam). Stap per stap, in de jaren ’80 - ’90 van de vorige eeuw, werden beide gebouwen en het buitenplein omgebouwd naar de noden en de wensen van de kinderwerking. Eerst het oude gebouw. De loods was in deze periode enkel een opslagplaats voor materialen. Maar tussen 2010 en 2012 maakten wij van deze loods de Loods: een nieuw gebouw met plaats voor twee leeftijdsgroepen en een polyvalente theaterzaal op de eerste verdieping.

Van het ‘oude’ gebouw...

Na de realisatie van deze Loods, het eerste grote nieuwbouwproject met openingsfeest op 13 mei 2012, was het ‘oude’ gebouw op de Fabota-site aan de beurt. Dit was na jaren intens gebruik opgebruikt. Vochtig, koud en afgeleefd. Het voldeed niet meer aan de ecologische normen. Geen goede omstandigheden om kinderen in te laten spelen. Om  gezinnen veiligheid, warmte en geborgenheid te bieden. Meer dan reden genoeg om alles grondig aan te pakken. Het grootste deel van het gebouw kreeg een stevige facelift. Voor een kleiner gedeelte drong een nieuwbouw zich op.

… naar een vernieuwd geheel

Het gerenoveerde gebouw biedt plaats aan een 40-tal kinderen (6 tot 9 jaar) die hier dagelijks komen spelen. Het gedeelte nieuwbouw huisvest de klusjesploeg en dient ook als opslagplaats. Met dank aan de buren, want we hebben hier een bouwlaag extra gerealiseerd. Een ruimte op de eerste verdieping, die we polyvalent kunnen inzetten voor kinderen, ouders en de begeleidersploeg. Het is november 2019. De grote werken zijn intussen afgerond. De nieuwe deuren en vensters houden nu al de eerste winterkou tegen. We zitten intussen in de afwerkingsfase.

Duurzaam bouwen

We kozen bewust om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Een duidelijke keuze voor degelijke isolatie en een groendak. Een keuze om gebruik te maken van eerlijke, duurzame en gezonde materialen.

Samen met Saint-Gobain aan de slag

Een sterke samenwerking tussen de sociale sector en de bedrijfswereld? Dat kan zeer zeker. We brengen hier graag de groep Saint-Gobain in beeld. Na onze fijne ervaringen met de Loods (het bouwproject in 2011-12) koos de groep Saint-Gobain (Gyproc, Isover en Weber) er voor om ook dit tweede bouwproject mee neer te zetten. Deze samenwerking is echt heel wat waard. 

Zij bieden alle eigen materialen kosteloos aan. Meer nog, Saint-Gobain staat ons bij met hun expertise, zowel wat betreft de keuze van de materialen als het aanbieden van begeleiding bij de plaatsing van de producten. Daarnaast kwam de begeleidingsploeg van de groep Saint-Gobain zelf de plaaster- en gyprocwerken tot een mooi einde brengen. 

De medewerkers (klussenploeg) van kinderwerking Fabota kregen hier tegelijk de kans om, vanuit deze professionele ingreng, heel wat kennis op te pikken.

Saint-Gobain besteedt ook veel aandacht aan de keuze van duurzame materialen. Voor de verbouwingen bij Fabota zette Saint-Gobain Gyproc sterk in op de Activ’Air technologie. Deze luchtzuiverende technologie is beschikbaar in verschillende Gyproc pleisters en platen en maakt komaf met vervuilde lucht in de woning. Deze producten verluchten de woning en zorgen zo voor een gezond binnenklimaat in de kinderwerking.

Een persmoment in volle verbouwingen

Inderdaad. De opening wordt voorzien in het voorjaar van 2020. Maar toch is er op maandag 2 december 2019 een persmoment. De samenwerking met Saint-Gobain begon jaren geleden vanuit het geloof van de CEO Rini Quirijns. Hij zette zijn schouders onder de ondersteuning van kinderwerking Fabota en buurtwerk ’t Lampeke. Vanuit de keuze om als groot bedrijf ook sociaal en maatschappelijk van belang te zijn. Om mee het verschil te maken. Rini Quirijns gaat op pensioen. Hij wil op dit persmoment deze unieke samenwerking in de picture zetten en de fakkel doorgeven aan zijn opvolger Dirk De Meulder.

Ook de stad Leuven duwt sterk mee…

Deze werken waren enkel mogelijk dankzij een grote financiële steun van de stad Leuven. Het is een grote meerwaarde dat de stad hier haar schouders onder zet met een substantieel bedrag. Zij maakt hierbij een duidelijke keuze om het middenveld te versterken. Kinderwerking Fabota/buurtwerk ‘t Lampeke kunnen hiermee de werking met kinderen en gezinnen duurzaam en kwalitatief verder uitbouwen. We laten Dirk Vansina, de Leuvense schepen van jeugd op het persmoment aan het woord over het belang van deze keuze.

Over Gyproc België

Gyproc België, opgericht in 1957, is marktleider wat betreft gipsoplossingen in de binnenhuis- en ruwbouwafwerking. Op het hoofdkwartier in Kallo worden gipskartonplaten geproduceerd. Het bedrijf distribueert van hieruit ook natte pleisters en platen voor de Belgische, Nederlandse en Franse markt.

Gyproc biedt zijn klanten, gaande van bouwprofessionals en projectontwikkelaars tot doe-het-zelvers, innovatieve totaaloplossingen. Gyproc streeft steeds naar maximaal comfort, veiligheid en vrijheid in vormgeving.

Het bedrijft stelt een 240-tal mensen te werk, en is onderdeel van de Franse groep Saint-Gobain, die wereldleider is in bouwmaterialen.

Meer informatie kan je terugvinden op de website: www.gyproc.be  

 

Contact

Anneleen Verhaegen

FINN

anneleen.verhaegen@finn.agency

+32 470 87 47 97